Loppupäätelmiä 2

   Jeesuksen jälkeläisten ja muiden juutalaisten messiaiden salaliitto

Jeesuksen luonnollisten jälkeläisten salaliittoa ei voi olla, koska Jeesuksella luultavasti ei ollut jälkeläisiä ja Jeesuksen sukulaiset, Desposyni, hävitettiin jo Rooman keisareiden Vespasianuksen ja Domitianuksen aikoina. Jos Jeesuksen verisukulaisten sijaan tarkoitetaan yleisemmin juutalaisia messias-kandidaatteja, niin heitä esiintyi Bar Kochbasta (132 jKr) aina Jacob Frankiin (1726-1791) ja hänen tyttäreensä Ewa Frankiin (kuoli 1816) saakka.

Juutalaisen messiaan tehtävä on toteuttaa lopun ajat, jolloin käydään suuri sota, juutalaisia vainotaan, kansan jäänne palaa kotimaahansa, perustetaan uusi Israel ja lopuksi pakanakansat alistetaan tai tuhotaan ja heidän rikkautensa viedään Jerusalemiin. Kabbalan mukaan kaikki kristittyjen kuninkaat kaadetaan tänä aikana. Kirjoitettujen sanojensa mukaan Jacob Frank tuli tuhoamaan kaikki laita ja kaikki uskonnot ja tuomaan koston Edomille, eli kristityille, verenvuodatuksen, kansannousun Puolaan, mullistuksen koko maailmaan ja kadotuksen Puolan herroille ja kuninkaille. Jakob Frankin ja aiemman messiaan, Sabbatai Zevin, aikana 1648-1791 messiaaninen salaliitto oli varmasti todellinen.

Sabbatealaisten ja frankistien salaliittoteorian mukaan 1600- ja 1800-lukujen sabbatealaiset ja frankistit olisivat säilyneet nykypäivään asti menemällä naimisiin vain omassa ryhmässään. Merkittävä osa nykyisistä ja aiempien aikojen poliitikoista olisikin sabbatealaisia ja frankisteja. Juuri he olisivat luoneet sekä sionismin että holokaustin. Tämän teorian esitti Rabbi Martin Antelman ja teoriaa kannatti eräässä kirjoituksessaan myös Rabbi Gunther Plaut, molemmat arvostettuja rabbeja. Teorian ongelma on, että frankistit ovat jo kauan sitten sulautuneet kristittyihin ja sabbatealaisia on enää jäljellä vain Turkin Dönmeh-lahko. Dönmeh-lahko tuskin voi maailman asioita järjestellä. Sabbatealaisten ja frankistien salaliittoteoria ei ole erityisen uskottava ja toimii pikemminkin harhautuksena.

Sionistien salaliitto

Sionistit halusivat juutalaisten palaavan kotimaahansa ja perustavan uuden Israelin. Sionismia tuki Kansainvälinen sionismijärjestö, mutta myös muita tahoja. Jo ennen sionismijärjestön perustamista, sionismia tulivat eräät juutalaiset pankkiirit, vapaamuurarit, kristityt milleniaristit, eräät kabbalistit, martinistit ja eräät antisemitistit. Jotkut antisemitistit sanoivat itseään sionisteiksi, kuten Hippolytus Lutostansky, toiset luultavasti eivät, kuten Paul de Lagarde. Sionisteiksi nämä antisemitistit tekee se, että he halusivat palauttaa juutalaiset Palestiinaan. Se oli sekä Lutostanskyn että de Lagarden toive.

1800-luvulla ja 1900-luvun alussa sionismia tukevilla juutalaispankkiireilla oli paljon taloudellista valtaa, jota he käyttivät myös poliittisesti. Sionisti pankkiiri Jacob Schiff vastusti Venäjän tsaaria. Kommunismin alkuaikoina suuri osa kommunistien johtajista oli juutalaisia. Epäiltiin, että juutalaiset pankkiirit rahoittivat alkuvaiheessa juutalaisia kommunisteja. Epäiltiin myös, että juutalaispankkiirit olivat aiemmin rahoittaneet vapaamuurarien vallankumouksia.

Maininut kahdeksan salaliittoteoriaa voi jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä salaliitto ei sisällä messiaanista päämäärää ja toisessa ryhmässä tavoitteena on messiaaniset lopun ajat, jolloin juutalaisia vainotaan ja tapetaan, kansan jäännös paluu kotimaahansa ja perustaa uuden Israelin.

Ensimmäisen ryhmän muodostavat jesuiitat, kommunistit, äärioikeisto. Ensimmäisen ryhmän salaliittoja tulee aina olemaan ja ne pääosin voidaan laskea politiikan piiriin.

Toisen ryhmän muodostavat illuminaattivapaamuurarit, natsit ja synarkia, juutalaispankkiirit, juutalaiset messiaat ja sionistit. Tämä ryhmä salaliittoteorioita on erilainen, se on messiaaninen, profetallinen, paljolti kabbalistinen. Uuden maailmanjärjestyksen salaliittoteorioilla tarkoitetaan nykyään tätä jälkimmäistä ryhmää, messiaanista salaliittoa, aluksihan se tarkoitti Amerikan mallia, demokratiaa.

Vielä on jäljellä väite, että jesuiitat olisivat olleet ensimmäinen ja alkuperäinen salaliitto ja syytteet muita ryhmiä vastaan olisi kopioitu jesuiittasalaliittoteoriasta.

Jesuiitat eivät ole ensimmäinen ja alkuperäinen salaliitosta epäilty taho. Jesuiittoja syytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1612 kirjassa Monita Secreta. Ensimmäiset syytokset juutalaisia kohtaan esitetti Julio de Medrano vuonna 1583 julkaistussa kirjassaan La Silva Curiosa. Kirjassa esitetään päärabbin ohjeina juutalaisille lista toimintaperiaatteita, jotka tuovat mieleen Siionin Viisaiden Pöytäkirjat, mutta tarkoitus ei ole maailmanvalta vaan kosto Espanjalle juutalaisten karkoittamisesta.

1800-luvun kirjailijat, kuten Alexander Dumas ja Eugène Sue kirjoittivat salaliittokirjoja, joissa roistona esiintyivät jesuiitat. Nämä jesuiitat eivät olleet todellisia jesuiittoja vaan kumouksellisia vapaamuurareita. Dumaan Josef Balsamossa se tulee selvästi esille: Josef Balsamo eli Cagliostro ei johtanut jesuiittoja vaan egyptiläistä vapaamuurariutta, samaa, josta kehittyi misraimloosit. Jesuiitat peitenimenä Illuminati-vapaamuurareille sopii hyvin, koska Bavarian Valistuneet perustanut Adam Weishaupt oli saanut koulutuksensa jesuiittakoulussa ja Bavarian Valistuneiden organisaatiossa ja ohjelmassa on vaikutteita jesuiitoilta.

Tärkein syy siihen, että jesuiitat eivät ole malli muille salaliittoteorioille, on se että jesuiittasalaliitto ei ollut messiaaninen. Messiaanisten salaliittoteorioiden keskeinen ajatus oli juutalaisten suuri vaino ja paluu kotimaahansa ja tämän ajatuksen lähde on Zohar ja Vanha testamentti.

Jesuiitat eivät myöskään olleet malli kommunisteille ja maltillisemmille vapaamuurareille. Näiden kumouksellisten ryhmien inspiraatio oli 1700- ja 1800-luvun yhteiskunnalliset ajattelijat, joiden työ paljolti perustui Platonin Valtioon. Valtiossa yhteiskunta ymmärretään sosiaaliluokkina: filosofit, sotilaat, käsityöläiset ja kansa, ehkä modernimmassa muodossa: päättävä eliitti, virkavalta, yrittäjät ja tavallinen rahvas. Totalitarismin idea on Valtiosta. Jesuiitat eivät tähän pyrkineet, he vain yrittivät palauttaa katolisen kirkon aseman.

Kaikista messiaanisen ohjelman sisältävistä salaliittoteorioista voi käyttää yhteisnimitystä messiaaninen salaliitto tai Uusi maailmanjärjestys. Yritetään seuraavaksi kuvata salaliiton eri vaiheet yhdistämällä jälkimmäisen ryhmän salaliitot.

1600-luvun alussa Englannin milleniaristit uskoivat, että aikojen loppu tulisi pian. Amerikan intiaaneja pidettiin Israelin kadonneina heimoina, joiden tulisi löytyä ennen lopun aikaa. Menahem ben Israel kirjoitti Oliver Cromwellille että oli lähellä aika, jolloin juutalaiset palaisivat kotimaahansa. Juutalaiset kabbalistit odottivat messiasta. Englantilaisesta lopun aikojen odotuksesta tietoinen Sabbatai Zevi julistautui messiaaksi, mutta hän joutui kääntymään islamiin. Messiaanisen suunnitelman toteutuminen  vaati pidemmän aikaa ja useamman messiaan uudelleensyntymän.

Näihin aikoihin syntyi Englannissa spekulatiivinen muurarius, vapaamuurarius, Salomonin temppelin rakentajat. Muurarilooseilla oli legenda, jossa muurarien historia johdetaan Kainin suvusta ja legendassa he rakentavat Salomonin temppelin. Salomonin temppeli oli viisauden ja salaisuuksien tyyssija. Francis Baconin utopiaromaanissa kerrottiin Salomonin Talosta, jossa tutkittiin salaisuuksia. Sen reaalimaailman vastine oli ruusuristiläisten näkymätän yliopisto, Kuninkaallisen tiedeakatemian edeltäjä. Samalla Salomonin temppeli oli jotain konkreettisempaa. Rabbi Judah Leon Templo laati Salomonin temppelin piirustukset ja esitteli ne Englannin protestanttiselle kuninkaalle James II:lle.

On mahdotonta sanoa tarkalleen milloin vapaamuurarius ymmärsi Salomonin temppelin rakentamisen tarkoittavan tieteiden edistämisen lisäksi myös juutalaisten palauttamista kotimaahansa. He tukivat sionismia ainakin 1800-luvun alusta ja jo Ranskan Suuren Vallankumouksen aikaan heihin liittyi frankisteja, jotka halusivat viedä juutalaiset Palestiinaan. On hyvin mahdollista, että ajatus juutalaisten palauttamisesta kotimaahansa oli yksi vapaamuurarien päämääriä jo alussa ja että vapaamuurariudella oli alun alkaen liitäntä milleniaristeihin,

Vapaamuurarit järjestivät vallanvaihtoja eri puolilla maapalloa. Ohjelma oli monessa suhteessa vallankumouksellinen. Muurarit edustivat vapaa-ajattelijoita ja Valistusta ja he vastustivat katolista kirkkoa. He halusivat demokratiaa. Ajatus epäilemättä on kreikkalaisilta filosofeilta. Platon esittää Valtiossa prosessin, jonka mukaan yhteiskuntajärjestys rappeutuu ideaalisesta kuningasvallasta oligarkian kautta demokratiaan ja siitä tyranniaan. Ideaaliyhteiskuntaan päästään takaisin vasta kaikkien rappeutumisen vaiheiden kautta. On aivan tämän prosessin mukaista, että ensimmäisen vallankumouksen tekevät vapaamuurarien tukemat tasavaltalaiset ja sitä seuraa radikaalimpi vallankumous, johon liittyy terrorikausi. Suunnilleen näin vapaamuurareiden vallankumous eteni Ranskassa. Messiaanisuus sopii ajatukseen: tyranniasta ehkä voi jollain tavalla päästä takaisin Platonin ideaaliseen kuningasdespotiaan, Messiaan totalitaariseen valtakuntaan, jossa kaikki tekevät sitä, mikä heidän luokalleen kuuluu ja vallitsee järjestys.

Kommunismi syntyi yhä vasemmistolaisemmaksi muuttuneesta vapaamuurariudesta 1840-luvulla. Pariisin kommuuni oli viimeinen kumouksellisen vapaamuurariuden suoraan toteuttama operaatio. Kun kommuuni kukistui vuonna 1871, kumoukselliset misraim- ja memfisloosit lakkasivat toimimasta.

Kommunistien toiminta sen sijaan kiihtyi. Vapaamuurariuteen kuuluvat martinistit, teosofit, ruusuristiläiset sekä kansallisromanttiset wagnerilaiset varoittivat kommunisteista ja juutalaisista ja suunnitellusta vallankumouksesta Venäjällä.

Ensimmäinen maailmansota ei syntynyt vahingossa ja sen seurauksena bolsheviikit pääsivät valtaan Venäjällä. Venäjän bolsheviikkivallankumousta edelsi mensheviikkivallankumous, jonka toteuttamiseksi Venäjällä nopeasti luotiin poliittisesti toimiva vapaamuurarius. Muurarit päästivät bolsheviikit valtaan luultavasti tarkoituksella ja solutettu armeija vaihtoi puolta.

Mikä oli juutalaispankkiirien osuus tässä kehityksessä?

Se ei ole niin selvä. Monessa Uuden maailmanjärjestyksen salaliittoteoriassa väitetään, että Rothschild olisi rahoittanut Jacob Frankia ja Rothschild, Frank ja vapaamuurarit olisivat muodostaneet liiton jo 1700-luvun lopuilla. Ajatusta perustellaan sillä, että Jacob Frank muutti vuonna 1786 Brnosta Offenbachiin, lähelle Frankfurtia. Mayer Amschel Rothschild asui Frankfurtissa.

Tämä osa salaliittoteorioista on luultavasti väärä. Ei ole todisteita Jacob Frankin ja Mayer Amschel Rothschildin tapaamisesta, saati yhteistyöstä. Jos jotain yhteistyötä olisi, siitä olisi jälkiä Jacob Frankin kirjoituksissa The Collection of the Words of the Lord. Viitettä Rothschildiin ei löydy, eikä sitä löydy muualtakaan. Frankin kirjoituksessa on viitteitä vapaamuurareihin, tekstissä usein mainittu Baałakaben tarkoittanee vapaamuurareita. Frank oli yhteistyössä vapaamuurareiden kanssa ja sai rahoitusta Wienin sabbatealaisilta vapaamuurareilta. Frankin tytär Ewa ajautui vararikkoon, joten frankisteilla ei ollut superrikkaita rahoittajia.

Frankistit olivat kabbalisteja. Ei ole mitään todisteita siitä, että kukaan Rothschild olisi ollut kabbalisti tai vielä vähemmän saatanisti. Netin salaliittoteorioissa tällainen side yritetään luoda Daavidin tähden kautta. Israelin tunnus, Daavidin tähti, olisi ollut Rothschildin perhesymboli. Se ei näytä olevan totta.

Jonkinlainen punainen kilpi oli olemassa. Mayer Amschel Bauer vaihtoi sukunimensä Rothschildiksi, koska hänen ensimmäinen Frankfurtin talonsa oli “punaisen kilven alla”, mutta ainakaan netistä ei löydy todisteita siitä, että kyseinen punainen kilpi olisi sisältänyt heksagrammin. Rothschildin aatelisvaakunassa ei ole heksagrammia. Sen kehyksen toisessa yläkulmassa on pieni saksalaisen heraldiikan mukainen kuusisakarainen tähti, mullet, ei heksagrammia.

Ainoa selvästi osoitettava Rothschildien liitäntä kabbalisteihin, frankisteihin ja sabbatealaisiin on suvun eräiden jäsenten toiminta vapaamuurariudessa ja sionismissä. Vapaamuurareilla oli liitäntöjä Jacob Frankin lahkoon ja entisiin frankisteihin 1700-luvun lopulta 1800-luvun loppuun. Monet turkkilaiset vapaamuurarit kuuluivat sabbatealaiseen Dönmeh-lahkoon. Nathan Mayer Rothschild oli vapaamuurari, niin myös hänen sisarensa kanssa naimisiin mennyt Mosed Montefiore. Juutalaiset vapaamuurarit Moses Montefiore ja Adolphe Crémieux olivat esi-sionisteja, samoin monet Rothschildin suvun jäsenet. Sionismiin liittyen heillä oli yhteyksiä kabbalisteihin, kuten Judah Alkalaihin, ja he avustivat rituaalimurhista syytettyjä juutalaisia, joista eräät olivat varmuudella hasideja tai muita kabbalisteja.

Sen verran totuutta salaliittoteoriossa on, että Daavidin tähti todella kuului käytännölliseen kabbalismiin. Se tunnettiin nimellä Salomonin sinetti ja sen avulla sidottiin henkiä. Heksagrammi, kuten myös pentagrammi, liittyy kabbalaan, messiaanisuuteen ja magiaan. Daavidin tähti ei ollut juutalaisuuden tunnus ennen sionismia, vaikka eräät juutalaissuvut käyttivät heksagrammia perheensä tunnuksena ja heksagrammi esiintyi 1300-luvulla Prahan juutalaisyhteisön lipussa.

Pankkiirien kabaalilla ei siis ole vahvaa kytkentää käytännölliseen kabbalismiin. On täysin mahdollista, että juutalaispankkiirit tukivat sionismia ainoana tapana päästä eroon juutalaisvainoista. Juutalaisvainot yleensä johtuivat rituaalimurhatapauksista. Israelin perustamisen jälkeen rituaalimurhasyytteet käytännössä loppuivat, mikä sopii siihen oletukseen, että kabbalistisen rituaalin tarkoitus oli nopeuttaa lunastuksen ajan tuloa.

Voidaan päätellä, että 1700-luvun lopulla vapaamuurarit eivät saaneet rahoitusta juutalaispankkiireilta. Heitä rahoitivat muut vapaamuurarit. Alussa monet vapaamuurarit olivat aatelisia ja rikkaita, kuten esimerkiksi Preussin kuningas Frederick II Suuri. Myöhemminkin kumoukselliset memfisloosit saivat avustusta englantilaisilta vapaamuurareilta.

Saivatko 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun juutalaiset kommunistit, kuten Trotsky, rahoitusta juutalaispankkiireilta? Varmuudella tätä ei tiedetä, mutta Trotskyllä täytyi oli rahoittajia vuoden 1905 vallankumousyrityksessä. Voidaan kysyä retorisesti, kuka olisi rahoittanut köyhää juutalaiskommunistia tekemään vallankumouksen Venäjällä. Ensimmäisen maailmansodan aikana Lenin sai rahaa Saksasta, mutta silloin Saksa ja Venäjä olivat sodassa. Retoriseen kysymykseen ei tule vastata, mutta rahaa tuskin kannattaisi lähteä kysymään kovin monelta taholta.

Rothschildin lähipiiriin kuuluva amerikkalainen pankkiiri Jacob Schiff myönsi suuren lainan Japanille vuoden 1904-5 Japanin-Venäjän sotaan. Hän myös rahoitti juutalaisten muuttoa Venäjältä Amerikan kautta Palestiinaan. Juutalaispankkiiren tuki sionismille alkoi kauan ennen Ensimmäistä sionistikongressia. Trostskyn epäiltiin saaneen rahoitusta amerikkalaisilta pankkiireilta.

Bolsheviikkivallankumouksen johdossa oli useita juutalaisia, mensheviikeissä heitä ole vielä enemmän, kuten Trotsky. Vladimir Putinin sanoin kesäkuussa 2013 Moskovan juutalaisessa museossa pitämässään puheessa, että 80-85% Neuvostoliiton ensimmäisen hallituksen jäsenistä oli juutalaisia. Tämä hallitus kansallisti Rabbi Schneersonin kirjaston.

Schneersonin kohtelu osoittaa, että juutalaiskommunistit eivät olleet kabbalisteja. Kabbalistisen hasidijuutalaisten chabad-lahkon johtaja Rabbi Schneerson tuomittiin kuolemaan. Myöhemmin tuomiota muutettiin ja lopulta Schneerson pakeni Yhdysvaltiohin. Jos juutalaispankkiirit rahoittivat juutalaiskommunisteja, niin he eivät myöskään olleet kabbalisteja, muussa tapauksessa rahoitus luultavasti olisi katkennut Schneersonin kohtelun seurauksena.

Kommunistien mahdollisen juutalaisrahoituksen alun voi yrittää määritellä. Ensimmäinen kirja juutalaisten ja vapaamuurareiden salaliitosta maailmanvalloittamiseksi on Osman Beyn kirja vuodelta 1873. Kommunistien rahoittaminen saattoi alkaa ennen vuotta 1873. Lisää vihjeitä antaa Disraeli: Benjamin Disraelin kirjassa Coningsby (1844) sanotaan, että juutalaiset miehet johtavat jokaista niistä salaseuroista, jotka muodostavat väliaikaisia hallituksia ja nousevat perinteitä, aatelistoa, uskontoa ja omaisuutta vastaan. Vuonna 1844 Disraeli voi tarkoittaa vain vasemmistolaisia vallankumouksellisia muurareita. Toisaalta juutalaispankkiirien tuki sionismille alkoi vuonna 1839. Tänä vuonna Moses Montefiore pyysi Egyptiä antamaan juutalaisille kotimaan Palestiinasta. Vuonna 1857 kabbalisti Judah Alkalai julisti juutalaisten lunastuksen ajan alkaneen vuonna 1840 ja päättyvän vuonna 1939.

Näistä vuosista voi päätellä, että juutalaispankkiirit ehkä todella rahoittivat vallankumouksellisia vasemmistolaisia vapaamuurareita ja rahoitus luultavasti alkoi vuonna 1840. Pariisin kommuunin jälkeen pankkiirit rahoittivat juutalaiskommunisteja. Vallankumousten rahoitus liittyi lunastuksen aikaan ja kabbalistiseen sionismiin. Vapaamuurareihin ja pankkiireihin yhteydessä ollut Rabbi Alkalai julisti lunastuksen ajan alkaneksi vuonna 1840. Hän ei itse esittänyt messiasvaatimuksia ja antoi profetiansa vasta vuonna 1857.

Jotain vikaa tässä on. Yleensä lunastuksen ajan julistaa alkaneeksi juutalainen messias hieman ennen messiaaksi julistautumistaan. Esimerkiksi Sabbatai Zevi julisti lunastuksen ajan alkaneeksi vuonna 1648. Messiaaksi hän aikoi nousta vuonna 1666. Jeesus puhui lopun ajoista, mutta ei julistautunut julkisesti messiaaksi ennen ylösnousemustaan. Uuden juutalaisen messiaan olisi pitänyt ilmaantua pian vuoden 1840 jälkeen. Sabbatealais-frankistinen lahko säilyi 1800-luvun lopuille. On mahdollista, että Ranskan saint-simonistien 1840-luvun yritys löytää naispuolinen messias liittyisi tähän asiayhteyteen. Messiasta ei löytynyt.

Stalinista tuli pääsihteeri vuonna 1922. Viiden vuoden jälkeen Stalin syrjäytti Ttrotskyn. Vuonna 1922 Ranskassa perustettin martinistien salaseura Synarchist Movement of Empire (SME), jonka uskotaan nostaneen valtaan fasistit neljässä Euroopan maassa. Lazarin pankin rahoitus synarkialle 1900-luvulla ilmeisesti on totta. Pankkiirit ilmeisesti lopettivat kommunistien rahoituksen ja kävivät tukemaan heidän vastustajiaan.

Tämä tarkoittaa, että juutalaispankkiirit avustivat fasistit ja natsit valtaan. Saksa sai Yhdysvalloista lainoja aseistautumiseen. Natseilla oli erityistehtävä: sota, vaino ja juutalaisten ajaminen Euroopasta Palestiinaan. Hitler ilmeisesti ei kuulunut Thule-salaseuraan, mutta  Karl Wiegand kertoo, että vuosina 1921-22 Hitler kuului johonkin astrologiseen piiriin. Hitlerillä oli myöhemmin astrologi. Tämä saattoi olla Hitlerin yhteys synarkiaan.

Thuleseuran perustaja Rudolf Sebottendorf oli initioitu memfis-misram -loosiin Turkissa. Thule-seuran ariosofia perustuu teosofiaan ja wagnerismiin. Teosofian perustaja Helena Blavatsky oli myös initioitu memfis-misraim -loosin ja hän oli Luxorin hermetistisen veljeskunnan toinen perustaja.

Kaikkia näitä messiaanisiin salaliittoihin kuuluvia salaseuroja yhdisti messiaaninen tavoite ja islamilaista terrorismia lukuunottamatta kaikilla näillä salaseuroilla oli henkilösiteitä toisiinsa. Eräissä tärkeissä maissa tällaiset henkilösuhteet jatkuivat ja jatkuvat edelleen tiedustelujärjestöjen puolelle: tiedustelun työntekijät rekrytoitiin tietyistä yliopistoista ja tietyistä piireistä. Heitä sitoi toisiinsa työpaikan lisäksi muutkin siteet.

Myös islamilainen terrorismi liittyy samaan kokonaisuuteen, koska se syntyi messiaanisen suunnitelman seurauksena ja se on saanut messiaanisia piirteitä, kuten ISIS-järjestön tavoite kalifaatin perustamisesta. Kalifaatin perustaa Mahdi lopun aikoina.

Eräässä vaiheessa kommunismin kaatumisen jälkeen oli vähän aikaa muotia miettiä yhteiskuntien kehitystä. USA:ssa ajateltiin, että ainoan supervallan tulisi edistää demokratiaa ja markkinataloutta kaikkialla maailmassa, sittemmin ajatus kääntyi sodaksi terrorismia vastaan. Kaksi ajan muotifilosofia olivat Fukuyama ja Huntington. Fukuyaman mielestä demokratia ja vapaa markkinatalous voittavat lopulta koko maailmassa, Huntingtonin mielestä kulttuurien törmäys johtaa sotaan islamin ja länsimaiden välillä. Kumpikaan filosofi ei maininnut messiaanista salaliittoa, varmaan aivan ymmärrettävästä syystä.

Tähän asti eikä pidemmälle.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.